Kuchnia

różne

Cukiniowe lasagne bez makaronu

3 średniej wielkości cukinie, mogą być kolorowe
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku
1 kg mieszanych pomidorów
garść świeżego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonej bazylii
800 g mielonego mięsa
1 łyżka soli
czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
paczka żółtego sera pleśniowego
1 kulka mozzarella, 125 g
3 łyżki oliwy

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pokrój pomidory i dodaj do cebuli wraz z rozdrobnionymi ziołami. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostką. Dodaj do sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj sos aż pomidory będą rozgotowane a sam sos gęsty. Pokrój w cienkie paski cukinię, posól i odstaw na durszlaku. Na drugiej patelni rozpuść trochę tłuszczu i zrumień mielone. Dodaj do sosu i zagotuj. Przygotuj owalne naczynie i posmaruj oliwą. Na dnie ułóż część cukinii, następnie napełnij do pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien być lekko ciągnący, a cukinia przyrumieniona. Podaj danie tak jak jest lub z grzankami zapiekanymi z serem i pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation