Kuchnia

ciasta

Ciasto mleczne z bitą śmietaną i migdałami
ciasto:
1 szklanka mleka
100 g masła
4 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao Nesquick

Do nasączenia:
370 g mleka skondensowanego słodkiego
250 ml śmietanki 30%

dodatkowo:
200 ml śmietanki 30%
100 g płatków migdałowych np. Kresto

Ciasto:
Masło rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestudzenia.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksować, wlać mleko z roztopionym masłem, zmiksować raz jeszcze, przelać do blaszki o wymiarach 25x25, piec w temperaturze 170 st.C około 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Mleko skondensowane wymieszać dokładnie ze śmietanką. Ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków i powoli nasączać mieszaniną mleka i śmietanki. Wylać kilka łyżek na ciasto, odczekać aż zostanie wchłonięte i wylać następne kilka łyżek, aż w końcu całość płynu zostanie wchłonięta przez ciasto.
Włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia ubić śmietanę, wyłożyć na wierzch ciasta i posypać płatkami migdałów, które wcześniej uprażymy na suchej patelni i ostudzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation