Kuchnia

Kuchnia - SOSY różne, dipy...panierki...marynatyty...

Sos Beszamelowy

Składniki:
500 ml mleka
łyżka masła
3 łyżki mąki
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.

Jak modyfikować sos?
Beszamel może być także podstawą wielu innych sosów. Niewielkie zmiany sprawią, że otrzymamy kolejne klasyczne połączenia.

Sos mornay − na jedną szklankę sosu należy dodać pół szklanki startego sera, następnie mieszać na wolnym ogniu do czasu, aż ser się rozpuści. Pod koniec można dodać trochę musztardy lub sosu Worcestershire do smaku. Sos jest idealny do zapiekanek z ryb, drobiu oraz warzyw.

Sos veoluté − zamiast mleka należy użyć bulionu drobiowego, wołowego, warzywnego lub rybnego. Sos używany jest najczęściej jako dodatek do potraw z drobiu i owoców morza. Może też stanowić bazę dla innych sosów, np. sosu holenderskiego.

Sos ziołowy − na jedną szklankę sosu beszamelowego należy dodać łyżkę świeżych posiekanych lub pół łyżeczki suszonych ziół. Sos dobrze pasuje do potraw z makaronu.

Sos śmietanowy − do gotowego sosu beszamelowego należy dodać 2 do 3 łyżek gęstej śmietany. Aby nadać sosowi cebulowy posmak do gotującego się mleka można wrzucić plaster cebuli, który trzeba usunąć przed dodaniem mleka do mąki i masła.

Sos musztardowy − do mąki należy dodać łyżeczkę musztardy. Sos dobrze komponuje się z potrawami z ryb i kurczaka.

Sos nantua − do sosu beszamelowego dodaje się masło rakowe oraz szyjki rakowe i śmietanę.



Źródło: Poradnik Domowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation