Kuchnia

omlety potrawy jajeczne

Frittata "Caprese" | Kwestia Smaku

2 pomidory
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy extra vergine
4 jajka
1/2 ząbka czosnku
3 łyżki mleka
1 kulka (125 g) mozzarelli
bazylia
1 łyżka masła
DLA CHĘTNYCH:
dodatkowy inny ser, około 50 g, np. ser feta, camembert, ser cheddar lub inny ulubiony "żółty"
szczypta płatków chili

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć zawartość z patelni do żaroodpornego naczynka).
Pomidory sparzyć, np. włożyć na kilkanaście minut do wrzątku, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Ułożyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznymi i oliwą extra vergine.
W oddzielnej misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli, pieprzu, drobno startego czosnku i mleka. Dodać ser mozzarella straty na tarce o dużych oczkach lub rozdrobniony palcami oraz inny pokruszony lub straty ser jeśli go dodajemy. Wsypać połowę poszarpanych liści bazylii i wymieszać.
Rozgrzać patelnię razem z masłem, zebrać pianę z powierzchni. Wlać masę jajeczną i smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie ułożyć pomidory i wstawić do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu aż masa będzie zastygnięta. Posypać resztą bazylii i płatkami chili jeśli używamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation