Książka

books

Lody z masła orzechowego z czekoladkami Reese's | Moje Wypieki

kładniki na około 1,2 litra:

1 szklanka mleka
250 g masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)
2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
1/4 szklanki golden syrupu*
1/4 do 1/3 szklanki cukru demerara lub jasnego brązowego (lub mniej, do smaku)
2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
duża szczypta soli
Ponadto:

150 g czekoladek Reese's (można domowych), posiekanych na większe kawałki
1 szklanka na MW zawsze o pojemności 250 ml.

W garnku umieścić masło orzechowe i mleko. Podgrzewać, mieszając, do połączenia się i powstania orzechowej mieszanki (w razie konieczności można sobie pomóc i zmiksować blenderem). Dodać pozostałe składniki i lekko podgrzać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.

Zdjąć z palnika, wystudzić. Przelać do naczynia i przykryć folią spożywczą. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez noc).

Schłodzoną mieszankę lodową przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Po ukręceniu lodów dodać posiekane czekoladki i wymieszać. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować (końcówka miksera ubijająca), przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody był bardziej puszyste. Dodać posiekane czekoladki i wymieszać. Zamrozić.

* Można kupić, można zrobić z domowego przepisu (nadaje lodom lepszej konsystencji). Można zastąpić po prostu większą ilością brązowego cukru.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation