Kuchnia

dania sałatki

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
3 jajka, duże
1 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki startej cukinii
szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

60 ml śmietanki kremówki 30%
60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation