Kuchnia

⇒ KUCHNIA ~ ZiELONO Mi » ☕️ …✽

Ciasto szpinakowe z żurawiną - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki

Ciasto:
300 g świeżego szpinaku baby
1 szklanka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka białego cukru
2 łyżki cukru z wanilią
5 jajek
ok 350-400g mąki tortowej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50g suszonej żurawiny

Polewa:
1 tabliczka czekolady deserowej
20ml mleka np 3.2%
30g płatków migdałów

tłuszcz oraz mąka do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

1. Szpinak myjemy i osuszamy. Blendujemy go z olejem oraz sokiem z cytryny.
Jajka miksujemy z cukrem, powoli dolewamy masę szpinakową.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę - do suchego patyczka.

2. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Polewę rozprowadzamy na całym cieście i posypujemy płatkami migdałów.

Porady
By ciasto nie obeschło najlepiej trzymać je pod szklanym kloszem lub przykryte folią spożywczą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation