Kuchnia

przepisy

Placuszki z brokułów i kaszy jaglanej

Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 500g brokułów
- 1 cebula
- 1 jajko
- oliwa
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy Dijon (lub 1 łyżka soku z cytryny)
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia kotlecików

Sposób przygotowania:

1. Gotuję kaszę.
2. Podsmażam na oliwie drobno poszatkowaną cebulkę.
3. Brokuły dzielę na drobne różyczki, następnie wrzucam je na gotującą wodę i blanszuję ok 3 min.
4. Wyrzucam na durszlak.
5. Zanurzam w bardzo zimnej wodzie, odcedzam.Osączam dokładnie na ręczniku papierowym.
6. Mieszam zimną kaszę, brokuły, cebulę, jajko z pozostałą ilością składników.
7. Gdy powstanie jednolita masa - formuję kotleciki wielkości dłoni.
8. Oprószam mąką i smażę na oliwie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation