Kuchnia

Przepisy

Majonez

Składniki:

3 żółtka
łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 cytryna
1 1/4 szklanki oleju jadalnego bez smaku (np. olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Wrzuć żółtka z musztardą Dijon do miski miksera i włącz go. Pierwsze 30 sekund robienia majonezu są najważniejsze, stąd należy ostrożnie i niezbyt pospiesznie dodawać olej. Powoli dolewaj oleju przez 30 sekund. Później możesz zwiększyć tempo dolewania oleju, ale rób to najlepiej z przerwami na dobre wymieszanie składników.

Gdy olej się skończy, wyłącz mikser. Dodaj sól i pieprz, wyciśnij i dodaj sok z cytryny. Chwilę miksuj. Jeśli majonez jest bardzo gęsty, możesz dodać trochę zimnej wody i zmiksuj.

Porada: gęstość, jakość i powstała ilość majonezu zależy od jakości oleju. Słabej jakości olej spowoduje, że będziesz musiał wlać tyle oleju, ile potrzebujesz majonezu (czyli dostaniesz majonezu 1:1 w stosunku do ilości oleju), zaś dobry olej potrafi zwiększyć swoją objętość podczas ubijania nawet o połowę i więcej (czyli wlewając pól litra oleju, otrzymasz co najmniej 3/4 litra majonezu). Kiepski olej da rzadki i mdły w smaku majonez, dobry olej utworzy tak gęsty majonez, że już w połowie miksowania trzeba będzie dodać wody a majonez będzie przepyszny. Nie kupuj więc najtańszego oleju w sklepie, jeśli chcesz przygotować dobry majonez.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation