Kuchnia

nalewki i.t.d

Nalewka z wiśni - wiśniówka

• 2 kg wiśni
• 1 l spirytusu
• 1,5 kg cukru
• 0,5 l wody
Cała produkcja wiśniówki według tego przepisu przebiega dwuetapowo. Najpierw musimy uzyskać sok z wiśni. W tym celu umyte i przebrane dojrzałe owoce zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. O ile to możliwe to i nasłonecznionym. Od czasu do czasu wiśnie mieszamy po to by cukier się rozpuścił.
Po mniej więcej półtora miesiąca zlewamy sok. Owoce możemy przepłukać delikatnie wodą, który przy okazji rozcieńczy spirytus. Sok zamykamy w słoiku a wiśnie zalewamy spirytusem na trzy dni.
Kolejna czynność to przefiltrowanie spirytusu, którym były zalane wiśnie i zmieszanie go z wcześniej uzyskanym sokiem. Tak uzyskaną nalewkę wlewamy do butelek i wynosimy do piwnicy na pół roku.
Owoców wiśni nie wyrzucamy. Możemy z nich zrobić ciasto, dodać do deserów lub do herbaty albo zrobić dżem. Zakonserwowane mocnym alkoholem przetrwają długie miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation