Kuchnia

Smaki

Torcik z kremem z kaszy manny

200 g masła
3 paczki herbatników
0,6 l mleka
6-7 łyżek kaszy manny
1 jajo
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
owoce
60g roztopionego masła





do zimnego mleka wsypujemy mannę i gotujemy przez ok.10 min. Schładzamy i dodajemy całe jajo.
Tortownicę smarujemy masłem. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy, jeśli zauważymy że masa herbatnikowa jest zbyt sucha trzeba dodać jeszcze trochę masła bądź dolać tak na szybko trochę mleka.



Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy mocno dociskając. Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mannę i ucieramy.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Komentarze

Emilia Wójcik 10 lat temu
witam, mam mieszane uczucia co do tego torciku wygląda pięknie i tylko dlatego mnie zachęciło to do jego zrobienia ale niestety w realu to jest go trudno tak osiągnąć (może to moja wina :) ) po pierwsze ta masa nie jest taka biała tylko żółta - przecież tam jest kostka masła !!! a po drugie rzadziocha wyszła ta masa. z siostrą walczyłyśmy zeby osiągnąć odpowiednią konsystencję i jeszcze nie wiemy jak wyjdzie bo sie chłodzi ( oby nie dwa dni )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation