Inne

Ciekawe pomysły

Żródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ekstrakt-pomaranczowy-i-cytrynowy
Moje Wypieki | Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy

Składniki na 1 ekstrakt (250 ml):

skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki)*
125 ml wódki
125 ml wody
Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki)

Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation