Kuchnia

Placki, racuchy itp.

Racuchy z dynią

SKŁADNIKI NA RACUCHY:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

2 szklanki mąki tortowej
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
200 ml mleka, ciepłego
2 jajka
200 g puree z dyni
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), ciepłe mleko, jajka, puree, cukier, olej oraz sól. Wszystko razem mieszamy dużą najlepiej drewnianą łyżą. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Miskę z ciastem owijamy folią i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju smażymy racuszki z obu strona na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation