Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 mała cebula
1 por
szczypta nasion kopru włoskiego lub tymianku
szczypta różowego lub kolorowego pieprzu
opcjonalnie: 1/4 szklanki białego wina
500 ml bulionu drobiowego
80 g jarmużu
oliwa extra vergine
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę, doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy, wymieszać i odłożyć.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać kaszę i mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę a po chwili pokrojonego w kosteczkę pora. Doprawić solą, dodać przyprawy (koper włoski i różowy pieprz), smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut aż warzywa się zeszklą.
Przesunąć warzywa na jedną połowę patelni, a w wolne miejsce włożyć kurczaka. Obsmażać go dokładnie z każdej strony przez ok. 5 minut. Połączyć z warzywami i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać wino jeśli używamy i gotować do odparowania.
W oddzielnym rondelku zagotować bulion. Wlewać go stopniowo na patelnię jednocześnie gotując potrawę przez ok. 20-25 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec pęczak ma być miękki. Dodać opłukany i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 5 minut do miękkości jarmużu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation