Kuchnia

przekąski

mniam...mniam...: sernik królewski...

sernik królewski...

...bardzo łatwy i smaczny sernik, chyba każdy zna jego smak. W składnikach na ciasto podana jest 1 szklanka mąki krupczatki, jeśli nie macie można dać pszenną






ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
1 łyżka smalcu
15 dag masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki śmietany 12-18%
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg twarogu
15 dag masła
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego




Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę.

Dużą blachę (23x35 cm) smarujemy masłem, lekko posypujemy kaszą manną i ścieramy połowę ciasta.

Białka ubijamy na pianę dodając również te które zostały nam od ciasta.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy proszek budyniowy. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy pianę z białek.

Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy około 40 minut.

Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation