Kuchnia

smacznego

Zupa z piekarnika czyli krem z dyni Hokkaido
Składniki:

zupa

80 dag miąższu dyni (użyłam Hokkaido)
2 średnie marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, cukier, 1-2 łyżeczki przyprawy curry
szaszłyki

40 dag filetów z piersi kurczaka
3 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
sól, pieprz
Sposób wykonania:

Miąższ dyni oczyścić. Marchewki, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i ułożyć w żaroodpornej formie. Oprószyć solą, pieprzem oraz cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 C. Dolać bulion i piec kolejne 45 minut.

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na wąskie pasy. Nabić po 2-3 na patyczki do szaszłyków, tworząc falbankę. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować sosem chili. 30 minut przed końcem pieczenia zupy, wstawić szaszłyki na sąsiednią półkę w piekarniku i piec je równocześnie z zupą. Jeśli wolicie, możecie je też usmażyć na patelni.

Do upieczonych razem z bulionem warzyw dodać mleko kokosowe. Całość zblendować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Udekorowac natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z gorącymi szaszłykami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation