Kuchnia

kurczak w sosie musztardowym

Ciasto dyniowe na święto dziękczynienia

Składniki:

30 dag mąki pszennej
20 dag masła
2 żółtka
2 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
cukier puder
1 dynia
sok z jednej cytryny
250 ml skondensowanego mleka
przyprawy (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
sól
Przygotowanie:

Ciasto dyniowe należy rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z zimnym masłem oraz dwoma żółtkami. Stopniowo dodajemy odrobinę cukru pudru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce.

W tym czasie przygotujemy nadzienie. Dynię wydrążamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy nie dłużej niż pół godziny. Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Obrane kawałki dyni kroimy i przy pomocy blendera zamieniamy w puree. Do dyniowej masy dodajemy stopniowo dwa jajka, skondensowane mleko i brązowy cukier. Wszystko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie doprawiamy przyprawami: goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Zagęszczamy całość łyżką mąki i dodajemy szczyptę soli.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na owalny placek. Następnie ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie. Na ciasto wylewamy dyniową masę i pozostawiamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok. pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation