Kuchnia

nieziemskie

Jabłecznik na cienkim spodzie


Jesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory...

Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE !

Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta.










Składniki:
( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )

CIASTO:
* 200 g zimnego masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 żółtka
* 1/2 szklanki cukru pudru

NADZIENIE:
* około 1,5 kg kwaśnych jabłek
* 1/3 szklanki cukru
* 1-1,5 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżki bułki tartej



Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy.
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-40 minut.

W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić.

Około 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować. Przykryć jabłka ciastem. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Piec w 170 stopniach C przez 50 minut.

Upieczony jabłecznik posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation