Kuchnia

przepisy

Ulubiony bulion warzywny

Składniki:
na około 1600ml bulionu

2200ml wody
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
¼ kopru włoskiego
½ białej rzepy
biała część pora
3 łodygi selera naciowego*

1 szklanka łodyg brokuła/jarmużu/kopru włoskiego*
zielona część pora
pęczek natki pietruszki
3 liście kapusty włoskiej

2 łyżki oleju rzepakowego
lubczyk (świeży/suszony)
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2-3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz

* jeśli są z listkami to też je dodajcie do bulionu
** mogą być wymieszane różne rodzaje łodyg, ja zamrażam te niewykorzystane i potem dodaję do bulionu

1. Warzywa dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i białą część pora kroimy w około 1 cm plastry. Koper włoski siekamy w drobne pióra. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy aż zaczną brązowieć. Zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, suszony lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy około 20 minut. Następnie wrzucamy wszystkie zielone składniki: 1 szklanka łodyg, zielona część pora, natkę pietruszki, liście lubczyku i selera oraz kapustę włoską. Gotujemy dalej na malutkim ogniu, aż bulion będzie aromatyczny czyli min. 40 min. Im dłużej, tym lepiej. Jeśli po 40 minutach stwierdzicie, że jest za mało aromatyczny śmiało możecie wydłużyć czas gotowania.

3. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Bulion warzywny możemy przechowywać w lodówce do 5 dni lub znacznie dłużej zamrożony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation