Kuchnia

przepisy

Sernik z masłem orzechowym


na tortownicę o średnicy 24 cm

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

700 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g sera mascarpone
150 g cukru pudru
4 czubate łyżki masła orzechowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
5 jajek
100 g białej czekolady
200 g śmietany 36% (gęstej, do deserów)
1,5 łyżeczki ekstraktu z ziarenek wanilii
100 g orzeszków ziemnych w miodzie
200 g ciasteczek digestive
pół puszki masy kajmakowej (ok. 190 g)

Sernik z masłem orzechowym – przygotowanie:

Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy masło orzechowe. Rozdrabniamy.


„Mokry piasek” przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy na bok.


W malakserze mieszamy ser mielony, mascarpone, śmietanę i pastę z ziarenek wanilii.


Wbijamy jajka i ponownie mieszamy.


Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (jak roztopić czekoladę patrz wpis Mazurek czekoladowy). Mieszamy.


Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.


Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 2h.


Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszuku masę kajmakową i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy słono-słodkimi orzeszkami w miodzie. Odstawiamy na min. 1h do lodówki.


Sernik kajmakowy – podanie:

Ten sernik swoją delikatną strukturą przypomina nowojorski, ale lekko słony i orzechowy spód oraz orzeszki na wierzchu dodają mu charakteru. Jest naprawdę wspaniały i wbrew pozorom mało słodki, bo kajmakowa masa stanowi tylko cieniutką warstwę na jego powierzchni.

Dodatkowa zaleta tego sernika to fakt, że nie pęka i trzyma fason, z łatwością daje się pokroić na idealnie równe kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation