Hobby

Ciasta

Słodkie Niebo: Kawowa "Marysieńka"


Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych łyżek mąki pszennej tortowej
szczypta soli
Ciasto orzechowe:
5 białek
200 g włoskich orzechów Helio
3/4 szklanki cukru
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem budyniowy:
5 żółtek
200 gramów masła lub margaryny
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy/śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
polewa czekoladowa Helio
3 łyżki śmietanki 36 %
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy dodamy wszystkie żółtka, do masy przesiewamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25 × 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut.

Ciasto orzechowe
Orzechy siekamy średnio drobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i krótko mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach lub tą samą, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy nowym papierem do pieczenia. Ciasto równo wylewamy, pieczemy w 180 C przez 30 min.

Krem budyniowy
Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy blenderem na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy zmiksowane mleko z żółtkami i podgrzewamy, aż do zagotowania cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.

Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo, łyżka po łyżce dodając ostudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto czekoladowe za pomocą ostrego noża przecinamy na dwa blaty.

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej zaparzamy w 1 szklance wody. Kawę studzimy. Opcjonalnie do ponczu można dodać odrobinę ulubionego alkoholu, likieru kawowego, koniaku lub wódki.

Wykonanie całości:
1 część biszkoptu
1/2 ponczu
1/2 kremu
ciasto orzechowe
1/2 kremu
1 część biszkoptu
1/2 ponczu
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodając śmietankę. Ciasto równo polewamy przygotowaną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation