Kuchnia

kuchnia

Składniki likieru:
200 g landrynek cytrynowych (równie dobrze sprawdzają się cukierki o innych smakach np. pomarańczowe, malinowe)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 szklanki wódki
aromat cytrynowy

Cukierki rozpuścić w garnku z niewielką ilością wody, na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby się nie przypaliły. (Aby przyspieszyć rozpuszczenie landrynek, dobrze jest je uprzednio pokruszyć-potłuc.) Rozpuszczone cukierki przelać do słoja, pozostawić do wystygnięcia, a gdy landrynkowy syrop będzie już chłodny dolać wódkę. Słój zakręcić i pozostawić na jeden dzień w ciepłym miejscu, często nim potrząsając. Po upływie doby nalewkę przefiltrować najlepiej przy użyciu sitka wyłożonego gazą lub tetrą. Mleko skondensowane przelać do garnka, i ubijać powoli dolewając alkoholu. Na koniec dodać kilka kropli aromatu, zgodnego ze smakiem użytych cukierków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation