Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

przepis na krówkę

warstwy kolejno od spodu:
herbatniki petit beurre (petibery)
krem budyniowy
krakersy
karmel (można kupić gotowy w puszcze)
krakersy
bita śmietana
gorzka czekolada starta na tarce

krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 margaryny kasi

przygotowanie kremu:
w jednej szklance mleka rozrobić wszytskie składniki oprócz margaryny. pozostałe mleko zagotować i dolać resztę. pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. po wystudzeniu zmiksować z margaryną.

bita śmietana
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 fixy do ubijania śmietany

przygotowanie całości:
na blaszce lub w płaskim prostokątnym naczyniu ceramicznym układamy kolejne warstwy, wegług opisu, jak wyżej. na koniec dekorujemy czekoladą startą na tarce i wkładamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

warto zaprosić gości, jak już zrobicie to ciasto, nie będą mogli wyjść z zachwytu :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation