Kuchnia

DO CHLEBA

PASTA GROSZEK
1 dojrzałe obrane awokado
1/3 szklanki rozmrożonego groszku
2/3 puszki białej fasoli, opłukanej i odsączonej (ok.160 g)
3-4 łyżeczki soku z cytryny (lub Iimonki)
1/3 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 mały ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku)
2 łyżki oliwy
1/4 -1/2 łyżeczki soli (dawkować ostrożnie)
dodatek: chleb razowy (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)


Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista.
Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę wody lub oliwy.
Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation