Kuchnia

Obiad mięsne

Taste Eat: Filet pieczony w majeranku
Składniki:
- filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku + czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- suszony majeranek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól

Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.
Fileta umyłam i oczyściłam. Porządnie natarłam go solą z każdej strony, następnie olej wymieszałam z papryką i granulowanym czosnkiem tak, by powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). Pastą obustronnie natarłam kurczaka, a na koniec obficie oprószyłam majerankiem.
Na środku folii do pieczenia ułożyłam czosnek pokrojony w cienkie plasterki, na to położyłam filet i wszystko razem dość mocno ścisnęłam folią. Polecam zawijać folię do góry, bo kurczak puści trochę soków i szkoda zapaskudzić piekarnik.
Piekłam 20-25 minut w 220 stopniach, po wyjęciu z piekarnika odwinęłam z folii i porządnie ostudziłam. Dopiero wtedy kurczaka można pokroić w ładne plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation