Kuchnia

Ciastka

Popękane, czekoladowe ciasteczka.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:

1/2 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju (np. kokosowego)
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

W misce połącz kakao, cukier, olej i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jedno jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajo dalej mieszając.
W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstałą w ten sposób zbitą masę przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Cukier puder wysyp na talerz. Z ciasta uformuj ok. 1,5-centymetrowe kulki i obtocz je w cukrze pudrze. Czynności musisz wykonywać szybko (tak twierdzą moje dzieci), ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt.
Gotowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Piecz ok. 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by „związały” kształt. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation