Kuchnia

pasztety i pasty

pasztet z grzybami i śliwką

składniki

300g puree z fasoli
240g grzybów
6 śliwek suszonych
2 jajka z wolnego wybiegu
spora cebula
2/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie

po ostatnim grzybobraniu zamroziłam porcję przegotowanych na wrzątku grzybów. teraz rozmrażałam je w lodówce ponad dobę. myślę, że pozbyłam się większości płynu. grzyby były jędrne, łatwo kroiły się na ćwiartki. jeśli będziecie używać świeżych grzybów, to ich waga powinna być mniejsza. ale dodajcie ich sporo :)

puree z fasoli mieszamy z jajkami, sodą i przyprawami. pokrojoną cebulkę szklimy na rozgrzanej oliwie. lekko ją solimy i gdy już zacznie się przysmażać, dodajemy pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki. mieszamy. wszystko dorzucamy do miski fasolową masą i mieszamy. całość wylewamy do sylikonowej foremki. ja dodatkowo wstawiam tą foremkę w blaszkę, aby masa się zbyt nie rozlewała na boki a pasztet był bardziej kształtny.
pieczemy na 170* przez 50 minut. studzimy w foremce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation