Kuchnia

Kuchnia - ZAPIEKANKI, LASAGNE, PIZZE...

Babka ziemniaczana

Składniki:
1 kg ziemniaków startych na tarce o bardzo drobnych oczkach
250 g surowego wędzonego boczku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, świeżo zmielony pieprz

Boczek kroimy na małe paseczki, podsmażamy. Do startych ziemniaków (odciskamy z nadmiaru soku - jednak nie całkowicie) dodajemy gorący boczek, startą na tarce cebulę i czosnek. Na koniec dodajemy jajko, sól i pieprz i całość wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa.
Przekładamy do foremki, tak aby masa miała ok. 5-6 cm wysokości. Foremkę smarujemy dosyć mocno smalcem.
Pieczemy ok. 1,5 godz. w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Babkę podajemy ciepłą (powinno podawać się z sosem, jednak tak szybko się u mnie rozeszła, że sos nie był już potrzebny :-))
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation