Kuchnia

Desery

Szarlotka pełnoziarnista


Szarlotka wyjątkowa. Z korzennym spodem, chrupiącymi orzechami, grubą wartswą cynamonowych jabłek i kruchą posypką z wierzchu. Tak aromatyczna, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.

Wyłącznie na mące pełnoziarnistej. Słodzona miodem i cukrem trzcinowym. Z mocno ograniczą ilością masła w składzie. Zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnych, a równie smaczna. Może smaczniejsza? Ma w sobie coś, co sprawia, że sięgasz po kolejny, i kolejny kawałek.


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella 3 ziarna: pełnoz. pszenna, żytnia i orkiszowa)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła, zimnego
1/2 szklanki brązowego cukru (lub 1/3, bo wychodzi mocno słodkie)
1 duże jajko (lub 2 malutkie)
1/2 szklanki płynnego miodu


3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych



Dodatkowo:

2 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek brązowego cukru


*szarej renety jeszcze nie było, gdy ją piekłam, ale można wykorzystać inne twarde jabłka - u mnie kortland i ligol (po 1 kg)

cukier puder do posypania


1. Zagnieść ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz brązowy cukier - całość posiekać nożem. Następnie dodać roztrzepane jajko - wmieszać je lekko w składniki, po czym dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (mniej więcej w proporcji 2/3 i 1/3), uformować kule, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Schłodzić parę godzin.

2. Podpieczenie spodu i przygotowanie jabłek
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). W tym czasie zacząć przygotowywać jabłka: obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, odkroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą kulę ciasta. Spód wyrównać i docisnąć. Podpiec przez ok. 15 minut.

3. Pieczenie
Na podpieczony spód wysypać orzechy, a na nie wyłożyć starte jabłka (jeśli puściły sporo soku, można je lekko odcisnąć), a na koniec zetrzeć pozostałą część ciasta. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni (160 przy termoobiegu) i piec ciasto przez ok. 45 minut (po ok. 30 minutach wyłożyć na wierzch folię spożywczą, bądź papier do pieczenia, by wierzch nie spiekł się za bardzo).

Szarlotka dobrze się kroi, nawet nie do końca wystudzona - nie mogłam wytrzymać :) W chłodne wieczory idealnie będzie smakować lekko podgrzana. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation