Kuchnia

słodkości

Oponki z piekarnika - serowe, szybkie, mniej kaloryczne i pyszne!


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (420 g)
2 łyżki śmietany
250 g sera białego chudego
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Oponki z piekarnika - sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajko oraz żółtka, śmietanę i twaróg. Całość wymieszaj na jednolite ciasto, kiedy składniki się połączą ciasto wyrabiaj tak, jak na pierogi.

Kiedy ciasto na oponki z piekarnika utworzy jednolitą kulkę, rozwałkuj je na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinaj krążki. Po środku każdego krążka kieliszkiem wytnij dziurki.

Krążki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oponki z piekarnika są gotowe po ok 8 - 10 minutach pobytu w piecu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation