Kuchnia

kuchnia

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
3 łyżki oliwy extra vergine
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g piersi indyka
4 łyżki sosu sojowego
60 ml białego wina
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
4 łyżki posiekanego szczypiorku
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodać suszone oregano.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce). Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie składniki z boku patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać. Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation