Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym

15dkg sera żółtego-łagodnego
10-15dkg sera pleśniowego
5 łyżek śmietanki 18% lub 22 %
1-2 łyżki mąki
1/2 kostki rosołowej drobiowej
300g makaronu(1 opakowanie)misura-może być każdy rodzaj oprócz spaghetti
pół pęczka brokuł
250g pieczarek
parę listków pokrojonej bazylii i zielonej pietruszki, tymianek do sma

etapy przygotowania

1. przygotowanie sosu:
zetrzeć sery .podgrzać mleko i do ciepłego dodać starte sery, chwilkę mieszać aż do rozpuszczenia
dodać pół kostki drobiowej i rozpuścić ,następnie należy zagęścić sos śmietaną połączoną z mąką, dobrze zamieszać.
2. pieczarki obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni.
3. makaron misura ( makaron razowy będzie ładnie kontrastował z sosem) należy ugotować na mocno al dente ,dodać podsmażone pieczarki i ugotowane na twardo, pokrojone brokuły, wymieszać delikatnie, polać naszym sosem ,posypać pokrojoną pietruszką i tymiankiem,wstawić na 10 min do piekarnika,aby sos delikatnie się zarumienił
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation