Kuchnia

Słodkości

Karpatka niezawodna. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru.

Ciasto
X2
Składniki:

180 ml wody

50 g masła klarowanego

80 g mąki ryżowej

40 g mąki ziemniaczanej

3 jajka

Szczypta soli

Wykonanie.

1. W naczyniu z grubym dnem umieszczamy wodę i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Ściągamy z palnika, wsypujemy wymieszane wcześniej mąki. Energicznie mieszamy łyżką.

3. Umieszczamy ponownie na palniku, podgrzewamy mieszając przez kilka minut (4-5 minut)- do czasu, aż dno garnka od przylegającej mieszanki zrobi się białe. Teoretycznie ciężko to opisać, ale w trakcie robienia będzie wiadomo, o co idzie.

Masa:

400 ml – używam najczęściej kokosowego z kartonu (kokosa w masie po przestudzeniu nie czuć zupełnie)

1/3 szkl wody – do rozrobienia skrobi, jeżeli robimy na innym, niż kokosowe, to dajmy mleko (kokosowe jest tłuste, daje trochę wody)

200 g masła roślinnego – zwróćmy uwagę, aby w składzie nie zawierało cukru czy pochodnych mleka – temperatura pokojowa

3 łyżek skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczka soku z cytryny

5 łyżek ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

Lód, woda

Wykonanie:

1. 400 ml mleka zagotowujemy. W pozostałej części płynu rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, ksylitol. Gotujące się mleko ściągamy z ognia, wlewamy skrobie, mieszając doprowadzamy ponownie do zagotowania. Chłodzimy.

2. W misce umieszczamy masło, miksujemy do rozbicia kostki. Umieszczamy miskę z masłem w misce z kostkami lodu zalanymi zimną wodą, miksujemy do uzyskania ładnej, spójnej, puszystej masy.

3. Zimny budyń wkładamy po łyżce do masła, wlewamy sok z cytryny, miksujemy.

4. Krem wykładamy na zimny ptysiowy spód, przykrywamy drugim ciastem i do lodówki na przynajmniej 4 h – po tym czasie masa jest idealnie twarda.

5. Ciasto posypujemy ksylitolowym pudrem.

Rady/uwagi:

tylko na kokosowym mleku masa wychodzi odpowiednio gęsta, jak na zdjęciu. Na innych mlekach roślinnych bęzdie bardziej kisielowate, trzeba dodać więcej skrobi, a intak nie wyjdzie tak, jak na zdjęciu;
krem dosładzamy pod swoje preferencje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation