Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

austriackie rogaliki bożonarodzeniowe

Takie ciasteczka w Austrii piecze się na Boże Narodzenie. Ale oczywiście smakują wspaniale przez cały rok. Można je przechowywać w zamkniętej puszce dość długo- nie tracą świeżości. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a później rozpływają się w ustach. Są tak pyszne, że ręka sama po nie sięga.

Składniki:
100 g mielonych płatków migdałowych
250 g mąki
200 g masła
75 g cukru
1 jajko
3 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation