Kuchnia

BEZ GLUTENU

Pizza gryczana (bezglutenowa, wegańska, bez drożdży) Składniki na ciasto: 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej 25 g siemienia lnianego złocistego 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżki oleju z pestek winogron 125 ml ciepłej wody przegotowanej Składniki na pizzę: ok. 100- 150 g brokułu 1-2 pomidory 4-5 pieczarek świeża ruloka bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie jeśli dozwolone Przygotowanie: W niedużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy brokuł podzielony w mniejsze różyczki, gotujemy max 3 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (u mnie w starym młynku do kawy), odmierzamy 175 g i wsypujemy do miski Siemię lniane mielimy na mąkę dodajemy do mąki gryczanej wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy Dolewamy 2 łyżki oleju i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei zwilżamy dłonie olejem i dokańczamy wyrabianie, odstawiamy na chwilę, przykrywamy Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół, termoobieg wysusza ciasta bezglutenowe!) Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy bezpośrednio olejem, rozkładamy ciasto dłońmy lub wałkujemy w kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość 0,5 cm Ciasto smarujemy ketchupem lub domowym sosem do pizzy (patrz przepis na Pizzę orkiszową z jarmużem) Na ciasto posmarowane ketchupem lub własnym sosem pomidorowym wykładamy umyte, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora oraz wcześniej przygotowany brokuł Pizzę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy przez 15 pod przykryciem i kolejne 5 minut bez przykrycia Wyjmujemy, podajemy od razu z dodatkiem świeżej rukoli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation