Kuchnia

Kuchnia

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI na farsz:

5 dag – garść suszonych borowików
500 g kapusty kiszonej
1 cebuli
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE farszu:

Suszone borowiki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc, następnie obgotowujemy je w tej samej wodzie. Odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy borowiki delikatnie obsmażamy. Kapustę kiszoną bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, lekko dusimy, podlewamy niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut. Farsz studzimy.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 szkl. semoliny
1 szklanka wrzącego mleka
szczypta soli

1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 duży cebula
szczypta soli i cukru

2 łyżki soli do gotowania pierogów

Do misy robota wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy, układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.
Za pomocą obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypujemy przesmażoną cebulą z odrobiną cukru i soli.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation