Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
łyżka oliwy
płaska łyżeczka suchych drożdży
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
jedno żółtko jajka
3 łyżki maku niebieskiego suchego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Mak oraz żółtko jaja nie jest składnikiem ciasta. Te dwa składniki użyjesz na samych końcu, przed włożeniem paluszków do pieca.
Paluchy chlebowe z makiem

Te paluchy chlebowe przygotowałam z dodatkiem maku. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe z ziołami, czy też paluchy drożdżowe z kminkiem. Zależy na co masz właśnie ochotę. Kochani, takie paluchy zajadają nie tylko dzieciaki. Paluchy drożdżowe do piwa - to dopiero rozkosz.. spróbujcie!
Paluchy drożdżowe

Przygotuj ciasto drożdżowe dokładnie tak jak w przepisie ciasto na pizzę - to ten sam skład.
Gdy masz już ciasto drożdżowe po pierwszym wyrastaniu - 60 minut w cieple - wyłóż je na stopnicę lekko obsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1 cm. Nożem pokrój ciasto w paski nie szersze niż 1,5 cm. Każdy pasek możesz lekko wyciągnąć lub skręcić, by lekko się wydłużył.
Paluchy chlebowe, 1

Po wyrastaniu spiralka się nie zachowa, ale tak jest łatwiej nadać paluszkom odpowiednią długość i grubość. Paluchy układaj obok siebie na szufladzie od piekarnika (lub na dużej blaszce) wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj sobie żółtko jajka oraz suchy mak. Zacznij też nagrzewać piekarnik. Przy wkładaniu paluchów do pieca, powinien on osiągnąć temperaturę 220 stopni.

Lekko wyrośnięte paluchy posmaruj samym żółtkiem (najlepiej pędzelkiem) i posyp makiem. Blaszkę umieść w piekarniku na środkowej półce. Temperatura 220 stopni, czas pieczenia - 13 minut.
Paluchy chlebowe, 2

Po upieczeniu paluchy można od razu wyjąć z piekarnika. Paluchy drożdżowe są też gotowe do jedzenia!

Paluchy chlebowe, 3

Paluchy chlebowe, 4

Z tego samego przepisu możesz również upiec pyszny, domowy chleb pszenny. Zapraszam też po coś super na weekend. Domowa pizza z patelni!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation