Kuchnia

Ciasta

CIASTECZKA CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Składniki:
1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilia
¾ kostki miękkiego masła
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamon
1 białko
1 łyżka wody

Wykonane:

z mąki, soli, cukru pudru ,cukru waniliowego oraz masła zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówce 30 minut
zimne ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia, na prostokąt około 25x30 cm , grubości 4 mm,
tak przygotowane ciasto smarujemy białkiem rozrobionym z 1 łyżką wody, a następnie posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy w rulon (roladę) , zaczynając od dłuższego boku, gotowy rulon zwijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut
po wyjęciu ciasta z zamrażalnika kroimy je na plastry o grubości 1,5 cm, układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation