Kuchnia
zupy
Gdy w brzuchu burczy... : Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną
Tym razem przygotowałam zupę jarzynową, którą zabieliłam zmiksowanym na gładką masę prosem. Zupa jest delikatna, lekkostrawna i aromatyczna dzięki dodatkowi świeżych ziół. W podobny sposób można zabielić każdą zupę, zastępując śmietana właśnie kaszą jaglaną:)
Składniki:
· 300 g żółtej fasolki szparagowej typu wstążka
· 3 młode marchewki
· 1 pietruszka
· 1 cukinia
· 1 młoda cebula
· ok. 10 cm białej części pora
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 1 ½ l rosołu, wywaru warzywnego lub wody
· 1 łyżka posiekanego tymianku
· 1 łyżka posiekanego rozmarynu
· ½ pęczka zielonej pietruszki
· szczypta mielonego kminku
· sól
Dodatkowo:
· ½ szklanki kaszy jaglanej
Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać 2 szklankami gorącej wody. Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania.
Cebulę, por obrać, pokroić w kostkę, osolić i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, fasolkę ok. 2 centymetrowe kawałki, dodać do garnka z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać przyprawy (tymianek, rozmaryn, kminek) i zalać rosołem. Gotować przez ok. 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojoną cukinię. Gotować aż cukinia będzie miękka, ale wciąż jędrna.
Kaszę jaglaną zmiksować ze szklanka wody na bardzo gładką masę, dodać do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta , dodać trochę rosołu lub wody. Całość zagotować, doprawić solą. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę
MA==