Kuchnia

KULINARIA - CIASTA, CIASTECZKA

Czekoladowa szarlotka z budyniem…

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
375g niesolonego masła (w oryginale margaryna) w temperaturze pokojowej
4 duże żółtka
Wypełnienie:

około 1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowatych)
2 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami cukru
2 opakowania budyniu waniliowego na 0,5l mleka
750ml pełnego mleka
Wykonanie:

Dużą prostokątną formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę lub do dużej misy. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę masło oraz żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części: jedną owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki, drugą podziel raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i zamroź.

Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki i pokrój w talarki.

Po około 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim przygotowaną wcześniej formę. Na wierzchu rozłóż jabłka i oprósz je bułką tartą wymieszaną z cukrem.

Ugotuj budynie. Rozmieszaj proszek budyniowy z 250ml zimnego mleka, a pozostałe 500ml zagotuj, dodając w razie potrzeby cukier. Wlej mieszankę budyniową na wrzące mleko, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy wylej na posypane bułką jabłka.

Zamrożone wcześniej ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki i rozsyp równomiernie na budyniu.

Piecz całość w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wystudź w formie.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation