Kuchnia

mięso z piekarnika

Przepyszne polędwiczki wieprzowe – chrupiące i soczyste!

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe (każda po ok 500 g.)
1 duża cebula
10 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
2 – 3 plasterki cytryny lub limonki + sok z drugiej połówki
1 łyżeczka chili w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kminku


Mięso czyścimy z błon i nacieramy mieszanką chili, wędzonej papryki, soli, pieprzu oraz kminku.
Następnie układamy je na pokrojonych talarkach cebuli, połowie czosnku i cytryny.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki – najlepiej na całą dobę.
Po tym czasie podsmażamy je z obu stron, aby zamknąć pory.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy do niego naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.
Podsmażone mięso przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego wraz zresztą niepokrojonego czosnku i talarkami cytryn.
Skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Tak przygotowane mięso pieczemy 20 – 25 minut do miękkości lub pięknego złotego koloru.
Upieczoną polędwicę po wyjęciu z piekarnika odłożyć na minimum 10 minut, aby „odpoczęła” , po tym czasie można ją dopiero kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation