Kuchnia

Potrawy

Miodownik pełen orzechów


Składniki
Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
130 g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
30 dkg orzechów włoskich
0.5 szklanki cukru
130 g margaryny
3 łyżki miodu

Krem

0.5 L mleka
budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
200 g margaryny
żółtko



Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Dodać posiekaną margarynę (schłodzoną prosto z lodówki). Wbić jajka i dodać śmietanę (najlepiej 18 %) oraz miód. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym. Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec 15 minut.

Krok 2

Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić -tłuczkiem do mięsa,-nie na miazgę! W rondelku roztopić margarynę z cukrem. Wsypać orzechy. Dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut, tak jak ciasto pierwsze. Przygotowane placki wystudzić.

Krok 3

Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu a pod koniec miksowania dodać żółtko. Przygotować krem.

Krok 4

Przełożyć miodownik i schłodzić. Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation