Kuchnia

kuchnia

Chili con carne z indykiem (zdrowe i dietetyczne)

500g mięsa mielonego z indyka
1 puszka czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
2 cebule
2 puszki pomidorów
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano, kolendra
2 łyżki oleju
do podania: jogurt naturalny, starty ser, natka pietruszki

1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i papryki oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
2. Do dania dodajemy przyprawy według smaku i uznania. Nie żałujemy przypraw - danie powinno być aromatyczne.
3. Chili con carne podajemy z ryżem, łyżką jogurtu naturalnego, odrobiną sera i natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation