Kuchnia

ciasta

Biszkopt makowy z pianką i ananasem

Biszkopt makowy:

8 białek
1 szkl. cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek suchego maku
szczypta soli
Masa:

500 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
2 op. cytrynowej galaretki
1 puszka ananasa
Dodatkowo – opcjonalnie:

1/2 słoiczka powideł śliwkowych
około 50 g czekolady
Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20 minut.

Przygotowujemy dwa takie ciasta.

Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Ananasa osączamy. Kroimy w drobną kostkę.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru do smaku. Wlewamy schłodzoną, ale wciąż płynną, galaretkę. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy.

Masę wykładamy na jeden blat makowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem wierzch ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi i posypać tartą czekoladą – ja ten krok pominęłam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation