Kuchnia

ciasta

3 Bit Truskawkowy


Składniki:
- 2 duże paczki herbatników (po 250 g)

Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)

Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć płomień i podgrzewać ciągle mieszając przez około 1 minutę (budyń powinien być ciągnący się i jedwabisty). Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń i ubijać na wysokich obrotach.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki dokładnie zmiksować (np. za pomocą blendera), zagotować z cukrem. Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa lekko zacznie tężeć, należy rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:
- 500 ml słodkiej śmietanki (30%)
- 125 g serka mascarpone (lub 2 op. śmietan-fixu)
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone (lub śmietan-fixami) oraz cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać, aż masa zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Uwagi:
Gdyby budyń po wystygnięciu mocno zesztywniał, można go przed dodaniem do masła osobno zmiksować, aby rozluźnić jego strukturę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation