Kuchnia

Kulinaria

150g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady
1 galaretka poziomkowa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Galaretkę zalewamy 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu.
Foremkę na czekoladki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w rozpuszczonej czekoladzie. Cała zabawa polega na tym, żeby warstwy na dnie i na ściankach były dość grube, wtedy te czekoladki tak łatwo nie pękają przy wyjmowaniu. Można poczekać aż czekolada trochę wystygnie, robi się gęstsza i łatwiej ją utrzymać na ściankach.
Formę wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Wyjmujemy, wlewamy ostudzoną galaretkę na czekoladę.
Wstawiamy do lodówki, jak galaretka dobrze stężeje (zajmie to jakieś 15 minut) nakładamy końcówkę czekolady na wierzch, dobrze wyrównując do brzegów. Wstawiamy znów do lodówki na jakieś 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation