Kuchnia

Jedzenie

Cukinia w sosie kokosowym z kurkumą
MAGIA W KUCHNI

Składniki:

2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta kminu mielonego
szczypta pieprzy cayenne
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki posiekanego koperku
1 łyżka mąki jaglanej
3/4 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
odrobiona płatków chili do smaku
1/2 limonki
Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę 2×2 cm wrzucić do miski i dodać przyprawy oprócz soli i czosnku wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego wrzucić cukinię i obsmażyć na rumiano – przełożyć na talerz. Na tej samą patelnie wrzucamy drobniutko pokrojony czosnek – zrumienić ale uważać aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Teraz dolewamy mleko a w wodzie mieszamy łyżkę mąki jaglanej tak aby nie było grudek , mieszamy razem z mlekiem energicznie do jednolitej konsystencji ( jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać jeszcze wodę ) Do sosu dorzucamy podsmażoną cukinię , natkę pietruszki, koperek i cieciorkę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation