Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

FALAFELE z ciecierzycy z puszki - z piekarnika - WegePedia

Falafele z ciecierzycy z puszki – SKŁADNIKI
ok. 15 kotlecików

2 puszki (bez BPA) ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy. Może być ugotowana w domu
1 łyżka cebuli suszonej w proszku
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
3 łyżki bardzo drobno poszatkowanych liści kolendry
3 łyżeczki ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka zmielonego kuminu
½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
½–1 łyżeczki soli
pieprz
Zamiast kuminu i nasion kolendry możemy użyć kupnej mieszanki przypraw do falafeli.

DO OBTOCZENIA
kilka łyżek domowej bułki tartej razowej
½–¾ łyżeczki papryki słodkiej
Falafele z ciecierzycy z puszki – WYKONANIE
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciecierzycę możemy zmiksować w blenderze na jak najgładszą masę, ale najlepiej zmielić ją w maszynce do mielenia.
Zblendowaną cieciorkę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy masa jest odpowiednio doprawiona, jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw.
W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą ze słodką papryką.
Z masy cieciorkowej formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy je w bułce tartej i rozpłaszczamy na małe kotlety o średnicy 4–5 cm.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15–20 minut w zależności od wielkości falafeli.
Podajemy na gorąco, ale na zimno również są pyszne.
Bon appétit !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation