Inne

Kuchnia

Sałatka z arbuzem, awokado i grillowanym serem halloumi | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
oliwa extra vergine, sok z limonki lub cytryny, miód lub syrop klonowy, sól, pieprz
1 mały mix sałat z rukolą
2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
1 awokado
125 g sera halloumi do grillowania
zagęszczony ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE
Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza oraz obrane i pokrojone awokado.
Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

PROPOZYCJA PODANIA
Grzanki z rustykalnej bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation