Kuchnia

Desery i lody

Kasza manna z karmelem


Kasza manna to nie tylko zupa mleczna znana z dzieciństwa. Przygotuj z niej deser karmelowy. Dziecinnie proste!


1/2 l mleka
ćwierć szklanki kaszy manny
1 łyżka cukru
wanilia lub cynamon
lub kardamon
karmel:
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
odrobina wody

Do gotującego się mleka wsyp kaszę, cukier, przyprawy i dobrze rozmieszaj. Gotuj powoli, mieszając często, aż będzie bardzo gęsta. Na patelni rozpuść masło i cukier. Podgrzewaj, nie mieszaj łyżką, poruszaj patelnią. Jeśli się nie topi, wlej trochę wody. Gdy cukier stopi się na ciemny karmel, rozlej go na dno kilku miseczek. Dopełnij miseczki stygnącą kaszą, odstaw. Przed podaniem odwracaj do góry dnem, podawaj z owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation